Selecteer een pagina

Alles wat afwijkt van het gemiddelde, van de ‘norm’ krijgt een label. Zo zie ik het. Maar in een hokje kan je niet goed groeien.

Een hokje knelt. Uiteindelijk.

En toch kan een hokje je juist ook van dienst zijn. Weten dat ik hoogbegaafd en hoogsensitief ben, was voor mij fundamenteel om mezelf te begrijpen. Het hielp mij om mezelf te leren snappen, mijn manier van denken te kunnen duiden en het intense voelen te begrijpen.

Ook begreep ik opeens het gevoel van ‘anders zijn’ en de gevoelens van eenzaamheid die daaruit voortvloeide. Het hokje gaf me helderheid, erkenning en richtingaanwijzers om mezelf te kunnen zien. Het gaf mij houvast in een tijd waarin ik mijzelf existentiële vragen ging stellen en ik aan het wiebelen was.

Hokjes en labels om jezelf te begrijpen en accepteren

In dit ontdekkingsproces ervoer ik vier stadia die je doormaakt en die herken ik ook bij anderen.

1. Begrijpen
2. Verkennen
3. Accepteren
Met accepteren had ik behoorlijk veel moeite.

Waarom?
Vanwege alle (voor)oordelen. Er rust nog steeds een taboe hoogbegaafdheid. Maar ook omdat ik ruim dertig jaar heb gedacht dat er van alles mis met mij was. Onze oudste dochter liep al binnen drie maanden vast in groep 1 en daar zijn we op veel onbegrip en onvermogen gestuit. Zowel van de toenmalige school als van sommige ouders. En ga zo maar door.

Van kwetsbaarheid naar kracht

Eenmaal door deze eerste drie pittige en vaak eenzame fases heen, kwam er ruimte voor fase 4 : Integreren. Het integreren van deze nieuwe inzichten over mezelf, onze dochters en mijn leven. Ik leerde stapsgewijs van deze (toen) kwetsbaarheid, een kracht te maken.

Een hokje is soms nodig. Voor jezelf en voor je omgeving. Voor kinderen op school bijvoorbeeld, omdat hoogbegaafde kinderen nou eenmaal anders en (vaak) in een ander tempo leren dan dat doorgaans aangeboden wordt in het huidige schoolsysteem. Uitschieters ten opzichte van het gemiddelde, in welke richting en hoedanigheid dan ook, vragen om een volledig andere aanpak.

Dus ja, een hokje is soms nodig en fijn. Maar toch. Op termijn knelt datzelfde hokje ook. Want je bént niet het hokje. Je bent niet dat label. Zet jezelf of je kind hier niet in vast. Je bent namelijk nog zó veel meer dan dat.

Kijken voorbij de labels en hokjes

Ieder mens heeft unieke kwaliteiten. We hoeven niet allemaal in hetzelfde malletje te passen. En alles wat daar op dit moment wel naar verlangt, is in mijn optiek aan vernieuwing toe. We hoeven onszelf niet te vergelijken met anderen of te oordelen over een ander. Het is namelijk de bedoeling dat we allemaal anders zijn.

Het leven is bedoeld om jezelf te ont-dekken en te ont-wikkelen. Zodat jij jouw unieke potentieel in de wereld kan zetten en daarmee de wereld kan ver-rijken. Wat hebben we er aan als we allemaal hetzelfde kunnen en op dezelfde manier denken en doen?

Jouw unieke pad

Wie ben ik? Waar word ik blij van? Wat gaat mij van nature gemakkelijk af waardoor ik het niet eens als een talent zie? Antwoorden op onder andere dit soort vragen wijzen jou je weg. Als je doet wat in lijn ligt met wie jij werkelijk bent, dan is succes (naar jouw definitie van succes) gegarandeerd. Je leeft dan namelijk in verbinding, in alignment, met jezelf, met jouw kern. Ik noem dat flow en dan stroomt alles. Je plezier, voldoening, je energie én (uiteindelijk) ook geld.

Ontdek je eigen unieke kracht

Dus als je een label hebt, doe er je voordeel mee. Ontdek welke kwaliteiten en valkuilen het voor jou met zich meebrengen en laat het dan los. Identificeer je er niet mee, richt je op jezelf, je bent namelijk veel meer dan dat. Haal ‘je rijbewijs’ er in, op jouw manier, in jouw tempo. Verschuil je er niet achter, gebruik het niet als excuus. Je geeft dan namelijk je kracht weg. Dat geeft een machteloos gevoel en het idee dat het leven je overkomt.

Je kan zo veel meer dan we vaak denken. Je bent namelijk tot alles in staat, met als limiet waar jij in gelooft. Mindset en (weer) voelen, zijn een van de sleutels. Het is misschien niet van vandaag op morgen geregeld. Maar het kan wel. En het is zó de moeite waard.

Je dient het wel zelf te doen maar je hoeft het niet alleen te doen.

LABELS & HOKJES.